Nyhetsbrev för er som brinner för digitaliseringen inom Professional Services

Nr 6 - Januari

Välkommen till ett nytt år med Digital Engines nyhetsbrev!
En av nyheterna i detta brev som jag kommit att tänka på lite extra är den om juristavdelningarna där nästa alla avser att öka användningen av digitala verktyg, men där enbart var femte respondent tycker att de har börjat implementera sin digitala strategi.

Detta påminner om ett fenomen som jag emellanåt stöter på bland chefer inom professional services som jag kallar för "digitalt alibi". För ibland är frågan "Har ni kommit igång med er digitalisering?!" så upptrissad att många chefer bara vill hitta exempel på att få svara "Ja!" på den frågan, utan att det egentligen förändrat speciellt mycket i deras verksamhet eller affär. En digital strategi är grundläggande för en sådan förändring, men kan ibland bli till ett "digitalt alibi".

Dvs något som lättar samvetet att den är på plats, men där man inte tagit tagit ställning till hur den skall genomföras och dess konsekvenser, t.ex. ökade IT-investeringar, förväntade nya arbetssätt, nya kunderbjudanden och roller och hur ev förändringsprogammet skall drivas. Inom Digital Engine brukar vi numera fokusera på att hjälpa företag att implementera sina strategier istället för att utforma dem.
Det är graden av genomförande som företagen skiljer sig åt i sin digitala mognad.


Hoppas ni uppskattar nyheterna vi satt samma till januari månads första nyhetsbrev.

/Per

 

CONSULTING

Fler frilansande managementkonsulter - digitala plattformar ligger bakom

Harvard Business School

En ny rapport från konsultbolaget BCG tillsammans med Harvard Business School tar upp de senaste årens framväxt av hundratals digitala talangplattformar och frilansande konsulter, och spår att dessa kommer att spela en allt större roll inom branschen.

Läs mer här

Bain & Company köper databas för att analysera företagsaffärer

Pressmeddelande

Bain & Company köper amerikanska Sutton Place Strategies, en transaktionsdatabas och ett analysverktyg som används av bland annat private equity-bolag och företags M&A-team. Konsultbolagets syfte är att stärka sitt erbjudande vid företagsköp genom att få tillgång till en mjukvara som bland annat kan integreras med CRM-plattformar för att i realtid visa affärsdata.

Läs mer här

LEGAL & TRANSACTIONS

Få juristavdelningar har börjat implementera sin digitala strategi

legaltech.se

Wolters Kluwer i samarbete med i samarbete med bl a LegalWorks och Legaltech.se, har undersökt den digitala mognadsgraden hos juristavdelningar i Norden. I rapporten som släpptes under hösten framkommer det att 86 procent planerar att öka användningen av digitala lösningar. Endast var femte respondent uppger dock att avdelningen börjat implementera en digital strategi.

Läs mer här


Danskt legaltechbolag tar in 80 miljoner kronor

Pressmeddelande

Köpenhamnbaserade Contractbook, som sysslar med automatisering inom legaltech, har tagit in motsvarande nästan 80 miljoner kronor i riskkapital från bland annat Gradient Ventures. Pengatillskottet ska Contractbook, vars årstillväxt ligger på 300 procent, bland annat använda till att slå sig in på den amerikanska marknaden.

Läs mer här


ACCOUNTING

Redovisningsekonom - yrket som förändras mest av automatiseringen

Unionen

Jobben automatiseras i en högre takt än förr till följd av Covid-19-pandemin, enligt fackföreningen Unionen som också pekar redovisningsekonom som det yrke med flest arbetsuppgifter som kan automatiseras de närmaste fem åren (53 procent). Därnäst följer bland annat löne- och personaladminstratörer och ekonomiassistenter, liksom nätverks- och systemtekniker.

Läs mer här

Digitaliseringen gör att rådgivningen blir allt viktigare för revisionsbyråerna


Realtid

De kommande åren kommer rådgivningstjänster att utgöra mellan 30 till 40 procent av omsättningsökningen för revisionsbolag, enligt en undersökning. Skälet är bland annat att en stor del av det klassiska och repetitiva redovisningsarbetet kan digitaliseras och automatiseras. Nyckeln framöver för bolagen, är enligt undersökningen, att satsa på molnteknologi.

Läs mer här


RISK & COMPLIANCE

2,5 miljarder kronor till specialister på digital regelefterlevnad

Venture Beat

Amerikanska OneTrust, som bland annat inriktar sig på regelefterlevnad för data och att säkra data, har tagit in motsvarande 2,5 miljarder kronor och nått en värdering på drygt 40 miljarder kronor, fyra år efter starten. Enligt grundaren Kabir Barday använder nu nästan häften av bolagen på Fortune 500 (listan över USA:s största företag) OneTrusts verktyg för att bland annat kunna hantera GDPR.

Läs mer här

Tusentals organisationer drabbade av cyberintrång

BBC

18 000 företag och organisationer, däribland flera amerikanska myndigheter, har drabbats i en hackerattack med ursprung i ett intrång i Texas-baserade SolarWinds Orion mjukvara. Av dessa har 50 stycken “genuint påverkats” även om inga större datastölder har rapporterats än, skriver BBC.

Läs mer här


Digital Engine är ett rådgivnings- och produktbolag som fokuserar på att hjälpa företag i professional services branschen att nyttja digital teknik på ett bättre sätt. Läs mer om våra tjänster på digitalengine.se Följ Digital Engine på LinkedIn Om du vill avregistrera dig från detta nyhetsbrevet maila info@digitalengine.se