Nyhetsbrev för er som brinner för digitaliseringen inom Professional Services

Nr 5 - December

Hej

När jag följer professional services branschen så blir jag alltmer övertygad om att kundernas förväntningar och köpbeteenden kommer att förändras och att digitaliseringen kommer att accelerera detta. Kampen står mellan tre aktörer: Produktbolagen med smarta digitala lösningar, nya nischade och tjänstebaserade företag, samt de stora, etablerade och breda aktörerna i branschen.

Produktbolagen har en styrka av att de lockar mycket av riskkapitalet. De nischade aktörerna vinner på sin entreprenörskraft och tydlighet och som både vinner kunder och attraherar spetskompetens. De stora aktörerna har ofta kapital att köpa upp de mindre när de tydligt ser att marknaden förändrats. Men de kommer att behöva ändra sina affärsmodeller för att få ut något av de förvärven.

Fortsättning följer! Lite exempel på detta finns bland nyheterna vi satt samman till årets sista nyhetsbrev.

God jul!
/Per

CONSULTING

Blockkedjan iskall bland konsultbolagen - AI är hetast

Computer Sweden

När ett hundratal svenska it-konsultbolag får svara på vilken teknik som är hetast för tillfället nämner, för första gången på fler år, inte ett enda blockkedjan. Omkring 30 procent av bolagen anger istället att AI är hetast just nu, medan molnet tar en andraplats med 25 procent.

Läs mer här
 

Nya plattformar förenklar marknaden för expertnätverk

Forbes

Att ta råd av ledande experter i olika nischer är en metod som managementkonsulter använder för att hjälpa sina klienter. På senare år har ett antal digitala plattformar växt fram, som gör det lättare att koppla samman experter med hjälpsökande. Ett av bolagen är svenska Inex One, vars medgrundare Max Friberg, spår att den tekniska utvecklingen framöver kommer att göra det enklare och snabbare hitta ännu mer nischade experter.

Läs mer här
 

LEGAL & TRANSACTIONS

Japans största advokatbyrå investerar i legaltech-plattform

Asian Legal Business

Nishimura & Asahi, som är Japans största advokatbyrå, har investerat i amerikanska Reynen Court, vars plattform beskrivs som en kurerad "App Store" där användarna kan hämta hem olika legaltech-applikationer. Sedan tidigare har Reynen Court mottagit investeringar på motsvarande nästan 50 miljoner kronor från brittiska och amerikanska advokatbyråer.

Läs mer här
 


Covid-19 ökar efterfrågan på legaltech – men integreringen släpar efter

Law Times

Trots att efterfrågan på AI-baserad legaltech har ökat under Covid-19-pandemin domineras marknaden av äldre och redan väletablerade produkter inom ett fåtal nischer. Det innebär att många bolag bara har skrapat på ytan när det gäller teknikens möjligheter, konstaterar Daniel Himmel på legaltechbolaget Kira Systems.

Läs mer här

 

ACCOUNTING

Digital redovisningsbyrå ska bygga digital bank

Pressmeddelande

Norska 24SevenOffice, som är börsnoterat i Sverige, har bland annat utvecklat en automatisk tjänst för redovisning. Nyligen köpte bolaget in sig i en digital bank, som nu ska knytas närmare till 24SevenOffice och bland annat utveckla banktjänster och erbjuda automatiserad bokföring.

Läs mer här
 

Techrevolutionen inom redovisning har bara börjat


Bloomberg

Molntjänsternas intåg är bara toppen på isberget – mer ny teknik är på väg till redovisningsvärlden. Därför behöver de som vill bli framtidens stjärnbolag inom redovisning vara vassa på såväl cybersäkerhet som automatisering - och kunna sprida kunskapen till sina anställda, skriver Bloomberg i en reflektion.

Läs mer här

 

RISK & COMPLIANCE

Så kan ny teknik revolutionera företags riskhantering

Silicon Republic

Säkerhets- och riskhanteringen är bara i startgroparna när det gäller att använda sig av de data- och analysverktyg som faktiskt redan finns på marknaden, trots att fördelarna med dessa jämfört med mer manuella metoder är stora. Det konstaterar Sheelagh Brady, som tidigare har varit säkerhetsanalytiker hos FN och EU och i dag är operativ chef på säkerhetsbolaget S-Man.

Läs mer här
 

Säkerhets- och compliancebolaget Nuix rusar över 60 procent i börsdebuten

Financial Review

Intresset var stort när australiensiska Nuix, vars mjukvara används av ett tusental kunder för att hantera cyberhot och hantera regelefterlevnad, i början av december gjorde debut på börsen. Bolaget gick till börsen med ett marknadsvärde på motsvarande drygt 14 miljarder kronor och aktien steg drygt 63 procent första dagen.

Läs mer här

 

Digital Engine är ett rådgivnings- och produktbolag som fokuserar på att hjälpa företag i professional services branschen att nyttja digital teknik på ett bättre sätt. Läs mer om våra tjänster på digitalengine.se Följ Digital Engine på LinkedIn Om du vill avregistrera dig från detta nyhetsbrevet maila info@digitalengine.se